Liczenie kalorii w posiłkach – jak robić to dobrze?

<strong>Liczenie kalorii w posiłkach – jak robić to dobrze?</strong>
Artykuł Sponsorowany
Kuchnia
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Większość z nas przechodziło z pewnością przez popularny w dzisiejszych czasach etap odchudzania. Zmiana nawyków żywieniowych i wzmożona aktywność fizyczna są kluczem do osiągnięcia upragnionej sylwetki, choć wymagają sporej dawki motywacji i wielu wyrzeczeń. Warto jednak wspomnieć, że nie jest problemem dojść do upragnionej wagi swojego ciała – znacznie ciężej wygląda za to kwestia jej utrzymania.

Okres redukcji tkanki tłuszczowej wiąże się zazwyczaj z czynnością szczegółowego liczenia kalorii. W ten sposób człowiek zaczyna dostrzegać, jakie faktycznie zapotrzebowanie jest wystarczające dla jego organizmu. Czy okres diety i szczegółowego uwzględniania w niej każdej kalorii musi być wyczerpujący? A może da się od czasu do czasu zjeść coś pysznego, mieszcząc się tym samym w limicie zapotrzebowania?

Czy liczenie kalorii jest potrzebne do spełnienia celów sylwetkowych?

Istnieje kilka metod, dzięki którym uda nam się zrzucić zbędne kilogramy. Niektórzy posiadają diety rozpisane przez trenerów lub dietetyków, w których znajdują się dokładne wartości i pory jedzeniowe wyszczególnionych posiłków. Inni z kolei próbują w sposób samodzielny liczyć kalorie, używając do tego różnego rodzaju aplikacji bądź po prostu korzystając z tradycyjnych metod zeszytowych. Każda z tych opcji ma swoje wady i zalety, jednak wybór jednej z nich jest niezbędny w momencie, kiedy myślimy o jakiejkolwiek zmianie naszych sylwetek.

Najważniejsze to posiadać ujemny bilans energetyczny, który jednocześnie nie okaże się zbyt niski dla naszego organizmu. Może to skutkować uczuciem nieustannego zmęczenia, występującego właśnie z powodu głodu.

Fot.:  elements.envato.com / iheartcreative

Liczenie kalorii – na co zwrócić uwagę?

Proces nazywany potocznie liczeniem kalorii jest znacznie bardziej skomplikowany niż mogłoby się wydawać. Oprócz samego uwzględnienia głównej wartości energetycznej, należy zwracać szczególną uwagę na procentową zawartość trzech makroskładników w posiłkach: węglowodanów, tłuszczy i białka.

Pierwsze z nich są odpowiedzialne za dostarczenie organizmowi energii. Dawno obalona została już teoria, jakoby węglowodany w swojej pierwotnej formie były czymś złym. Mogą występować w różnych postaciach, z których jednej należy się szczególnie wystrzegać – cukru. Porównując chociażby płatki owsiane i ciastka kruche z cukrem kalorie pomimo podobnych wartości, znacznie różnią się od siebie makroskładnikami.

Następne wielkości, a mianowicie tłuszcze również stanowią swego rodzaju źródło energii. Dodatkowo, dbają o układ hormonalny i chronią poszczególne organy. Bardzo ważne w kontekście budowy sylwetki są również białka – odpowiadają one za zdrowie kości, wzrost i regenerację mięśni oraz pomagają w osiągnięciu kontroli nad apetytem.

W zależności od celów sylwetkowych, rozkład procentowy makroskładników jest różnorodny. W prawidłowo zbilansowanej diecie węglowodany stanowią około 55%, tłuszcze 25% i białka 20%. Przeciętna dawka kaloryczna zdrowego człowieka wynosi natomiast ok. 2000 kcal. 

Zdjęcie główne: elements.envato.com / its_al_dente

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak efektywnie znaleźć zatrudnienie za granicą nie znając lokalnego języka?
Jak efektywnie znaleźć zatrudnienie za granicą nie znając lokalnego języka?
Dowiedz się jak skutecznie szukać pracy za granicą nawet jeżeli nie mówisz biegle w lokalnym języku. Przeczytaj nasze praktyczne porady i zacznij realizować swoje marzenia o pracie za granicą.
Ostatnie wpisy